Stoppen met benzo’s

Barneveld     26 juni 2019

In maart 2018 is Huisartsenpraktijk De Burgt in samenwerking met apotheek Asklepios, apotheek Barneveld en de Slaapoefentherapeut gestart met het project ‘Stoppen met Benzo’s’.

Het doel van dit project is om patiënten die Benzodiazepinen gebruiken te motiveren om het gebruik geleidelijk te minderen en uiteindelijk zelfs helemaal te stoppen met het gebruiken van deze medicatie.

Benzodiazepinen zijn bijvoorbeeld oxazepam, temazepam, lorazepam en zopiclon.

Veel huisartsen maken zich zorgen over het langdurig gebruik van deze middelen omdat het lichaam hieraan kan wennen. Hierdoor werken de middelen niet meer juist. Deze tabletten of capsules kunnen verslavend zijn, waardoor mensen last krijgen van angst of slapeloosheid als zij hun tabletten niet innemen. Dit zijn dan meestal niet de oorspronkelijke klachten waarvoor het middel is voorgeschreven, maar tijdelijke symptomen van ontwenning.

Patiënten die Benzodiazepinen gebruiken (meer dan 90 tabletten in het afgelopen jaar) krijgen een brief van de huisarts waarin zij gevraagd worden om het gebruik van deze medicatie te minderen en/of zelfs helemaal te stoppen. Uiteraard is het mogelijk om dit onder begeleiding van de huisarts of de POH-ggz te doen. De patiënten worden na 6-8 weken uitgenodigd op het spreekuur van de huisarts om hun ervaringen te bespreken en eventueel gebruik te maken van extra begeleiding.

Actief:

JA

Doelgroep:

  • (kwetsbare) ouderen
  • Volwassenen

Betrokken partijen:

  • Huisartsen
  • Apotheek
  • Oefentherapeut